سنگ آهن و ذغال سنگ

توافق اولیه برای واقعی شدن قیمت سنگ آهن

توافق اولیه برای واقعی شدن قیمت سنگ آهن
پایگاه خبری معدن نیوز - رییس هیات مدیره انجمن تولید کنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن از توافق اولیه بزرگان این صنعت با مقامات دولتی جهت واقعی شدن فرآورده های سنگ آهنی خبر داد.
  بزرگنمايي:

 به گزارش معدن نیوز قدیر قیافه در جمع خبرنگاران از برگزاری نشستی مشترک با حضور رضا ویسه معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رییس جمهور، جعفر سرقینی معاون معدنی وزیر صنعت،معدن و تجارت،اعضای انجمن صنفی تولیدکنندگان سنگ آهن و مدیران و سهامداران شرکت های سنگ آهنی در خصوص رفع مشکلات این صنعت از جمله پایان قیمت گذاری دولتی خبر داد.

وی گفت : در این جلسه انجمن سنگ آهن ایران پیشنهاد قیمت گذاری سنگ آهن از طریق بورس کالای ایران که قبلا مطرح شده بود را مجدادا ارائه داد؛چرا که در ماده 37 قانون رفع موانع تولید بر حفظ سازوکار بورس در قیمت گذاری ها تاکید شده است. بر این اساس به منظور کشف قیمت، شفاف سازی معاملات و همچنین ضمانت اجرایی قراردادها و پرداخت معاملات بورس کالا، پیشنهاد قیمت گذاری سنگ آهن در این بازار ارائه شده است.

وی توضیح داد: در پی تعامل مشترک انجمن سنگ آهن و شرکت بورس کالای ایران، طی تفاهم نامه ای، فرمولی برای قیمت گذاری سنگ آهن تعیین شد. این فرمول بر مبنای قیمت های جهانی تنظیم شده است که در آن هزینه های حمل و نقل داخلی ،از قیمت مشخص شده تحویل درب معدن سنگ آهن کم می شود.

رییس هیات مدیره انجمن تولید کنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن در برابر این سوال که آیا در این فرمول جدید، قیمت سنگ آهن دیگر تابعی از قیمت شمش فولاد خوزستان نخواهد بود، گفت:. ما به دنبال واقعی شدن قیمت ها هستیم تا در درون یک بستر رقابتی در تمامی حوزه ها، قیمت تمامی محصولات در زنجیره سنگ آهن تا فولاد شفاف و مشخص شود. در واقع در این مذاکرات تمام تلاش ها استفاده از ساز وکار بورس برای کشف قیمت های واقعی و تسهیل معاملات است.شاید برخی از تولید کنندگان بخواهند محصولات خود را با قیمت تعادلی به فولادسازان داخلی بفروشند اما نکته حائز اهمیت مورد توافق تمام دوستان ما در کل زنجیره تولید فولاد، این است که محصولات داخل زنجیره ارزش فولاد باید از طریق بورس عرضه شود و برای همیشه قیمت فرآورده هایی که به تولید فولاد منتج می شود از جمله کنسانتره،گندله و سنگ دانه بندی شده واقعی شود.

وی در برابر این سوال که آیا وزیر صنعت و یا برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص این فرمول اظهار نظری داشته اند؟، گفت: اصلا آقای نعمت زاده و آقای سرقینی تمایلی به ورود به عرصه قیمت گذاری سنگ آهن ندارند و در جلسه مزبور هم از سوی معاون وزیر صنعت بر این موضوع تاکید شد.

این فعال صنعت سنگ آهن به یادآوری این مساله پرداخت که ظرفیت معامله در بورس کالا سالهاست که ایجاد شده است و به موجب سازوکار این بازار، برخی از کالاها و محصولات مانند کامودیتی ها با کشف قیمت شفاف فروخته می شوند، گفت:بر اساس مقررات موجود در ماده 37 قانون رفع موانع تولید، دولت با کسب نظر از بخش خصوصی برای اجرای آن یک آیین نامه اجرایی نیز تعریف و ابلاغ کرده است.

وی درخصوص زمان اجرایی شدن این فرمول، عنوان کرد: قرار بود که روند اجرایی این فرمول از دهه فجر آغاز شود ولی فراز و فرودهای موجود در بازار سنگ آهن موجب شد تا اجرای آن در بورس کالا با تاخیر مواجه گردد.از سوی دیگر باید برای عرضه هر محصولی در بورس کالا، یک سری قوانین و مقررات و الزاماتی در بورس کالا محقق شود،لذا اجرای این فرمول به سال آینده موکول شد.

او در خصوص الزام شرکت های بزرگ تولید کننده سنگ آهن مانند گل گهر و چادرملو برای عرضه محصولات خود در بورس کالا، گفت: هیچ الزامی برای عرضه محصولات شرکت های سنگ آهنی در بورس کالا وجود ندارد. اما از آنجایی که عرضه محصولات این شرکت ها در بورس کالا حداقل در حوزه تضمین پرداخت ها می تواند به آن ها کمک کند؛ آن ها می توانند به خوبی از این سازوکارها و تسهیلات بهره ببرند. از سوی دیگر نیز آن ها می توانند همان مسیر گذشته را ادامه دهند و بر اساس قیمت های توافقی و قرارداد های فی ما بین خود عمل کنند. اما باید به این مساله توجه داشته باشند که ملاک قرار دادن بورس کالا برای همیشه قیمت این ماده معدنی استراتژیک را شفاف خواهد کرد.

رییس هیات مدیره انجمن تولید کنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن گفت:در جلسه یاد شده در خصوص پهنه های اکتشافی،عوارض صادراتی و هزینه حمل بالای مواد معدنی هم بحث و بررسی شد.

گفتنی است،سه شنبه گذشته رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از پایان قیمت گذاری دولتی در صنعت سنگ آهن خبر داد.در حال حاضر قیمت هر تن سنگ آهن در حالی در بندر چین به 94 دلار رسیده که در ایران هر تن کنسانتره سنگ آهن با نرخ 40 دلاری به فولادسازان داخلی فروخته می شود.

قیمت سنگ آهن در حالی در بازارهای جهانی از جمله چین از 90 دلار به ازای هر تن عبور کرده است که در داخل به فولادسازان معادل 40 دلار فروخته می شود!فروش سنگ آهن در ایران بر اساس یک فرمول دولتی بوده که اکنون با کنار کشیدن دولت از قیمت گذاری و ورود این فرآورده معدنی به بورس کالا ، قیمت سنگ آهن و فرآورده های آن در حال واقعی شدن است.اما این تنها چالش صنعت سنگ آهن نیست،چرا که پرداخت حق انتفاع سنگین در کنار تعیین عوارض های مختلف از جمله عوارض صادراتی،آلایندگی و اخیرا عوارض آسیب به ابنیه و زمین های کشاورزی 10 هزار میلیارد تومان طرح توسعه این صنعت استراتژیک را بلاتکلیف گذاشته است!


   shortlink:  
شرکت فولاد مبارکه
شرکت فولاد هرمزگان
علی بابا
فولاد خوزستان
شرکت فولاد غدیر نی ریز
شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
شرکت گهرزمین
فولاد سنگان
آلومینای ایران جاجرم
شرکت صبافولاد